Rhodos – Stevig in de top drie van Griekse vakantiebestemmingen

Als je op google maps Rhodos intikt en je zoomt daarna even uit, dan valt op dat dat grote Griekse eiland meer bij Turkije dan bij Griekenland lijkt te horen. Vandaar ook dat de vegetatie van het eiland meer Turks dan Grieks aandoet. Het is een van de meest oostelijke Griekse eilanden en met een lekker formaat. Er zijn slechts een paar eilanden groter waaronder Kreta. Een mythe legt het ontstaan van het eiland uit. Zeus verdeelde de wereld onder de goden maar vergat per ongeluk de zonnegod Helios. De Griekse goden hadden daar wel wat op, ze takelden gewoon Rhodos tot boven de zeespiegel en Helios was ook weer tevreden.

Onderweg op Rhodos en met het veer eropuit

Helios is verdwenen en de toeristen zijn verschenen. En masse. Het eiland is een van de aantrekkelijkste bestemmingen voor zon- en cultuurzoekers. De mensen komen vooral voor een aangenaam klimaat. Het is ook gemakkelijk even eiland te hoppen want de andere eilanden van de Dodekanesos liggen niet ver. Ook het Turkse vasteland is vlakbij. Het hele eiland telt zo’n 80 bij 38 km. Dat betekent dat je vanaf je vakantieadres met een huurauto heel gemakkelijk dagtochtjes op het eiland kunt plannen. Maar besef wel dat in het binnenland de weggetjes op macaroni’s kunnen lijken, dus dertig kilometer per uur is al heel wat.

Een mooie mengelmoes van oude culturen

De Minoïsche beschaving van Kreta heeft rond 1500 v. Chr. een uitstapje gemaakt naar Rhodos en daarmee is dat de oudste cultuur van het eiland. De Hellenen lieten zich er daarna frequent zien en maakten het tot een strategisch eiland. De goede ligging van het eiland zorgde ervoor dat er daarna nogal wat machthebbers op gingen azen. Bijna vier eeuwen lang was het eiland deel van het grote Ottomaanse Rijk. De Italianen moesten later ‘hun’ eiland opgeven en zo werd het eiland vanaf 1948 deel van Griekenland. Het is leuk om te zien wat al die vreemde volkeren op het eiland hebben nagelaten. Zo zijn de Italianen nog aanwezig in de Thermes Kallithéa en de Hellenen in de Akropolis van Lindos. En de Doriërs bouwden de fundamenten van de antieke stadskern van Kamíros.

Aanschuiven maar op Rhodos

Het eten is goed op het eiland. En eigenlijk beslist niet prijzig, ook. De menukaarten van de Nederlandse Griek zie je hier ook, alleen is de gyros net wat lekkerder en de lamskoteletjes zijn smakelijker. De Griekse toppers zoals souvlaki en mousaka lijken er ook beter in te gaan. Maar de keuken heeft meer in petto. Probeer eens een keertje stifado. Dat is stoofvlees van diverse soorten vlees. De durfal steekt mes en vork in geit of konijn. In lokale taverna’s vraag je gewoon wat het menu van de dag is. Een biertje erbij (Mythos) of een goed glas wijn en je bent weer heerlijk vol.

Zeven must-sees

Wat je niet mag missen tijdens een bezoek aan Rhodos:

• Vlindervallei Petaloudes;

• Het witte stadje Lindos;

• Epta Piges, de zeven bronnen;

• Het historische centrum van Rhodos-stad (en het archeologisch museum);

• Het archeologie terrein bij Kámiros;

• Klooster van Tsambika;

• Mandraki haven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *